Piccalilli

Om ‘n flessie iets nader te trek as die inspirasie ontbreek vir ‘n bykos by ‘n frikkadel of ‘n gesnyde boud van ‘n soort, is ‘n voorreg, en iets wat elke kok behoort te kan doen.

Gryp dus die wintertyd aan om in te maak en op te berg, want binnekort is dit weer somer, en brand die braaivleis vure hoog, en gerasperde beet kan ‘n bord tog so yukkie laat lyk, om nie te praat van wat dit aan ‘n papierbord doen as jy ‘n kalm en stadige eter is nie!  Kort voor lank sypel rooi sous deur jou vingers, en lyk jy soos ‘n verdagte op ‘n crime scene…

Sit ‘n bak op jou kombuis skaal, draai die wieletjie tot by 0, en begin vul met blomkool sambreeltjies (maak dit kleiner as wat dit gevorm was op die oorspronklike kool), groenbone in 1cm stukkies gesny, blokkies komkommer waarvan die sagte pitte en vlees uitgeskep is*, en klein blokkies wortel, murgpampoentjies en mini uitjies, in die helfde gesny. 

As jou skaal op 2,5kg staan, kan jy halt roep, en 400g sout oor die groentes sprinkel.  Mind you, GOOI dit maar oor, want jy gaan lank sprinkel, en maak die bak vol met water.  Laat dit oornag in die yskas staan.

Gooi die water af (nie op die grasperk nie, die soutwater laat alles vrek) en spoel die groente baie goed af.

Nou neem jy ‘n kastrol en gooi in:  8ml fyn gemmer, ‘n eetlepel mosterpoeier en 300ml suiker.  Neem 1.5l wit asyn en gooi dit in die kastrol by die ander bestanddele.  Roer goed deur.

Neem 2 VARS huisies knoffel, druk dit met jou vurk lekker fyn, of as jy vaardig genoeg is met jou chef’s knive, gaan mal!  En gooi dit ook in die kastrol.

Gooi die groentetjies by, en bring tot kookpunt.  Kook die mengsel tot die groente gaar, maar nog krakerig is as jy dit byt.  En pasop om diep asem in te trek oor die stoom – warm asyn kan jou ‘n floute gee, en uitgevalde tande op ‘n kastrol se handvatsel gaan nogal ‘n goeie koerantberig maak!

Skep ‘n bekertjie van die vloeistof uit die pot en laat effe afkoel.  Moenie minute daaraan bestee nie, maar gee dit kansie piccalilliom koeler te raak, en gooi 2 eetlepels borrie, en 6 eetlepels meel daarby in, meng lekker deur (soos in GEEN klonte asb.) en gooi dit terug in die pot.  Roer versigtig deur.

Kook vir 3 minute.  Skakel die stoof af, en skep die groentes in gesteriliseerde flesse.  Draai die deksels styf op, draai om, laat afkoel en pak weg in jou koskas.

*om die sagte binnekant van ‘n komkommer gou te verwyder, sny die komkommer in die lengte af, in twee.  Neem ‘n teelepel en krap die sagte binnestes uit.  Voila!

2 responses to “Piccalilli

  1. ek ia dringend op soek na resepte om te bottel vir kermis van ‘n ouete huis ek sit op die oomblik met baie eiervrug ek hoop jy kan my help

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s